Piernikowy przekładaniec

Święta Bożego Narodzenia to magiczny i radosny czas spędzony w gronie najbliższych, czas kolędowania i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Dla mnie to też pora powrotu do domu rodzinnego, w którym unosi się cudowny zapach pieczonych ciast, przede wszystkim piernika, bez którego nie może obyć gwiazdka. Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami tym wspaniałym przepisem. Powodzenia!!! Nie zapomnijcie "upiec go z sercem", a na pewno się uda:)

Składniki na ciasto:
2 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
2/3 szkl. oleju
2/3 szkl. mleka
150g miodu
1 łyżeczka sody
3/4 opakowania przyprawy do piernika (tej dużej)
1 łyżeczka cynamonu
3 jajka
1 polewa mleczna
1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecty

Wykonanie:
Cukier utrzeć z żółtkami, dodać miód i olej. Następnie wsypać mąkę połączoną z przyprawą do piernika, sodą i cynamonem oraz wlać mleko. Przemieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Składniki połączyć. Gotową masę przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 1 godziny i 5 minut (piec do tzw. "suchego" patyczka). Ciasto przestudzić, przekroić na pół, posmarować masą.
Górę polać polewą i posypać płatkami czekoladowymi.
Składniki na masę:
230 g margaryny
110 g cukru
2 czubate łyżki mąki
3/4 szkl. mleka
1 żółtko

Wykonanie:
80 g margaryny rozpuścić, dodać mąkę pomieszaną z cukrem. Podsmażyć.
Wlać 3/4 szkl. mleka i ugotować budyń.
Przestudzić. 150 g margaryny utrzeć z żółtkiem i ugotowanym budyniem.
Gotową masą przełożyć ciasto.
Pycha!!!
Przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger