Pierogi na słodko - z serem i borówkami


Każde odwiedziny w moim rodzinnym domu owocują nowym przepisem. Tym razem nie mogło być inaczej. Mama zrobiła dla nas festiwal pierogów. Pojawiły się na nim: ruskie, z jagodami oraz serem i borówkami. Te ostatnie robiłyśmy po raz pierwszy. Muszę przyznać, że były pyszne. Musicie spróbować zrobić je w domu. Polecam!!!


Składniki na farsz:
1/2 kostki sera półtłustego
2 1/2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
mała miseczka borówek amerykańskich

Wykonanie:
 Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą widelca (oprócz borówek). Przed robieniem pierogów farsz schłodzić w lodówce.
Stolnicę podsypać mąką. Ciasto rozwałkowywać dość cienko. Wykroić "kółka" (najlepiej tzw. "musztardówką") nakładać farsz i dwie borówki. Zlepić pieroga.
Wrzucać na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch wyciągnąć z wody. Polać stopionym masłem, jogurtem naturalnym i posypać cukrem.
Pycha!!!

Składniki na ciasto: (tak, jak napisałam we wstępie, robiłyśmy więcej pierogów, stąd ilość mąki)
1 kg mąki
szczypta soli
ok. 1/2 mleka świeżego (2%)

Wykonanie: 
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, przemieszać. Powolutku dodawać mleko, wyrabiając ciasto. Podzielić je na cztery części, wziąć tyle, ile potrzebujemy, resztę przykryć ręcznikiem papierowym, żeby nie wysychało.

1 komentarz:

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger