Pierogi na słodko - z serem i borówkami
Każde odwiedziny w moim
rodzinnym domu owocują nowym przepisem. Tym razem nie mogło być inaczej. Mama
zrobiła dla nas festiwal pierogów. Pojawiły się na nim: ruskie, z jagodami oraz
serem i borówkami. Te ostatnie robiłyśmy po raz pierwszy. Muszę przyznać, że
były pyszne. Musicie spróbować zrobić je w domu. Polecam!!!
1/2 kostki sera półtłustego
2 1/2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
mała miseczka borówek
amerykańskich
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć ze
sobą za pomocą widelca (oprócz borówek). Przed robieniem pierogów farsz
schłodzić w lodówce.
Stolnicę podsypać mąką. Ciasto rozwałkowywać dość
cienko. Wykroić "kółka" (najlepiej tzw. "musztardówką")
nakładać farsz i dwie borówki. Zlepić pieroga.
Wrzucać na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch
wyciągnąć z wody. Polać stopionym masłem, jogurtem naturalnym i posypać cukrem.
Pycha!!!
Składniki na ciasto: (tak, jak napisałam we wstępie, robiłyśmy więcej pierogów, stąd ilość mąki)
1 kg mąki
szczypta soli
ok. 1/2 mleka świeżego (2%)
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać
sól, przemieszać. Powolutku dodawać mleko, wyrabiając ciasto. Podzielić je na
cztery części, wziąć tyle, ile potrzebujemy, resztę przykryć ręcznikiem
papierowym, żeby nie wysychało.
Eee chyba wolę goowe. Jak dla mnie za dużo pracy :/
OdpowiedzUsuń