Placuszki z cukinii z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem
Placuszki z cukinii robiłam już
nie raz, ale zdecydowanie ta wersja smakuje mi najbardziej. Z dodatkiem mąki są
bardziej zwarte i smakują podobnie do ziemniaczanych. Zapraszam Was do
wypróbowania w domu mojego przepisu:)
2 średnie cukinie
1 cebula szalotka
1 1/2 łyżki posiekanego koperku
2 jajka
6-7 łyżek mąki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
kwaśna śmietana i plaster
wędzonego łososia do podania
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną
kostkę.
Koperek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Z cukinii odciąć
końcówki, umyć ją, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski i posypać solą. Odstawić na 15-20 minut.
Następnie dobrze odcisnąć z niej sok, dodać cebulę, koperek, wbić jajka, wsypać mąkę i doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Formować placuszki i kłaść na rozgrzany olej.
Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać ze śmietaną i wędzonym łososiem (posypane cukrem również super smakują).
Smacznego!!!
Bardzo lubię placuszki cukiniowe, fakt nigdy nie podałam ich ze śmietaną ale opcja godna uwagi :) pysznie !
OdpowiedzUsuńDziękuję!!!Gorąco polecam, są na prawdę pyszne i posmakują każdemu:)
UsuńZ łososiem jeszcze takich placuszków nie łączyłam, a bardzo często je robię. Będzie coś nowego :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń