Makaronowe kokardki z mięsnymi kuleczkami w sosie pomidorowym


Ostatnio w mojej kuchni królują pomidory. Zjadane są przez nas w każdej postaci. Te świeże są już coraz smaczniejsze, zwłaszcza malinowe. Z tych z puszki można wyczarować również coś pysznego. Dzisiaj zapraszam Was na kuleczki z szynki zapieczone w sosie pomidorowym z mozzarellą. Podałam je z makaronem pełnoziarnistym. Na prawdę pyszne. Polecam!!!

Składniki:
80 dkg szynki
2 puszki pomidorów
1 kartonik przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 papryczki chili
2 kulki mozzarelli
1 makaron pełnoziarnisty kokardki (opakowanie 400 g)
mały pęczek pietruszki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić na maszynce o grubych okach. Dodać pozbawioną gniazd nasiennych i drobno pokrojoną ostrą  paprykę. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać i uformować małe kulki.
Kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Następnie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Najpierw podsmażyć cebulkę, po chwili wrzucić do niej czosnek.
Następnie dodać zblendowane pomidory.
Gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia (30-40 minut).
Na końcu dołożyć przecier i przyprawić solą i pieprzem. Zagotować. Tak przygotowanym sosem zalać mięsne kuleczki (troszkę sosu zostawić do makaronu).
Na wierzch ułożyć kawałki mozzarelli.
Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni(około 45-50 minut). Podawać z makaronem. Na końcu posypać pietruszką.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger