Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Przepis dostałam od znajomej. Wyglądał na baardzo skomplikowany. W
związku z imieninami mamy i taty podjęłam wyzwanie i upiekłam czekoladowe ze śliwkami. Było pyszne i szybko zniknęło z blachy :( Polecam!!!
Dodać zmieszane ze sobą produkty sypkie: mąki, kakao i proszek do pieczenia i wodę.
Delikatnie przemieszać, aby połączyły się wszystkie składniki. Gotową masę wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i wyścieloną pergaminem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach ustawić 170 stopni. Piec do "suchego patyczka".
Utrzeć z margaryną. Na koniec dodać kakao.
Czekoladę rozpuścić z masłem śmietankowym, dodać odciśnięte i pokrojone na trzy śliwki.
Ciasto przekroić na pół. Dolną część posmarować dżemem z czarnej porzeczki(ja dałam cały słoik, można dać troszkę mniej) i większą częścią masy budyniowej.
Przykryć drugim plackiem, posmarować masą i wyłożyć na górę wystudzone śliwki.
4 jajka
1 szkl. cukru
1/2 mąki pszennej
1/2 mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przegotowanej wody
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek,
ubić pianę, dodawać po troszkę cukru - cały czas ubijać.
Następnie wrzucać po jednym żółtku - ciągle ubijać. Dodać zmieszane ze sobą produkty sypkie: mąki, kakao i proszek do pieczenia i wodę.
Delikatnie przemieszać, aby połączyły się wszystkie składniki. Gotową masę wyłożyć na blachę posmarowaną margaryną i wyścieloną pergaminem.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po 5 minutach ustawić 170 stopni. Piec do "suchego patyczka".
Składniki na polewę i masę
budyniową:
40 dkg śliwek kalifornijskich
2 gorzkie czekolady
3/4 kostki masła śmietankowego
1 budyń czekoladowy-słodzony
360 ml mleka
1 1/2 kostki margaryny Kasi
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
dżem z czarnej porzeczki
1/2 l spirytusu
Wykonanie:
Śliwki namoczyć w spirytusie.
Zostawić na co najmniej 10 godzin.
Do mleka dodać łyżkę cukru, ugotować budyń, ostudzić. Utrzeć z margaryną. Na koniec dodać kakao.
Czekoladę rozpuścić z masłem śmietankowym, dodać odciśnięte i pokrojone na trzy śliwki.
Ciasto przekroić na pół. Dolną część posmarować dżemem z czarnej porzeczki(ja dałam cały słoik, można dać troszkę mniej) i większą częścią masy budyniowej.
Przykryć drugim plackiem, posmarować masą i wyłożyć na górę wystudzone śliwki.
Pycha!!!
Wspaniałe ciasto !Na pewno pyszne ;robiłam podobne -wg przepisu Siostry Anastazji pod nazwą ''Łącki przekładaniec'' -zapraszam ;pozdrawiam;
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/12/acki-przekadaniec-wg-anastazji.html
Obłędne!!!:DDD Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D
Usuńwitam bardzo fajny przepis i blog ja mam blog początkujący więc też zapraszam pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję, na pewno skorzystam ;)
UsuńRewelacyjne ciasto. :-) Zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i jak najbardziej polecam ;)
Usuń.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń