Rurki z kremem
1/2 l mleka
2 łyżki mąki tortowej
1 budyń śmietankowy(najlepiej bez cukru)
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Z 0,5 litra mleka odlać 1/2 szklanki i
rozprowadzić w nim budyń z mąką. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się
mleka wlać rozrobiony z mąką budyń. Mieszać intensywnie aż zgęstnieje. Odstawić
do wystygnięcia.
Składniki na krem budyniowy:
1 kostka margaryny Kasi (o temperaturze
pokojowej)
ugotowany budyń
Wykonanie:
Margarynę rozetrzeć, dodawać po 1 łyżce budyniu.
Utrzeć na puszystą masę.
Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1 kostka margaryny
250 ml śmietany (18%)
Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę.
Zagnieść ciasto. Podzielić je na mniejsze części.
Każdą z nich rozwałkować na grubość 3 mm. Pociąć na paski o szerokości 2,5 cm i długości ok. 13-15 cm.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciepłe ciastka ściągnąć z formy. Odstawić do wystygnięcia. Nadziewać masą budyniową.
Posypać cukrem pudrem.
Pycha!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz