Rurki z kremem


W okresie karnawału możemy sobie troszeczkę „pofolgować”. Na ten czas proponuję rurki z kremem. Są delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu:)
Składniki na budyń:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki tortowej
1 budyń śmietankowy(najlepiej bez cukru)
3/4 szklanki cukru

Wykonanie:
Z 0,5 litra mleka odlać 1/2 szklanki i rozprowadzić w nim budyń z mąką. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony z mąką budyń. Mieszać intensywnie aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.

Składniki na krem budyniowy:
1 kostka margaryny Kasi (o temperaturze pokojowej) 
ugotowany budyń

Wykonanie: 
Margarynę rozetrzeć, dodawać po 1 łyżce budyniu. Utrzeć na puszystą masę.

 Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1 kostka margaryny
250 ml śmietany (18%)

Wykonanie:
Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtka i śmietanę.
Zagnieść ciasto.
Podzielić je na mniejsze części.
Każdą z nich rozwałkować na grubość 3 mm. Pociąć na paski o szerokości 2,5 cm i długości ok. 13-15 cm.
Nawijać na metalowe foremki do rurek.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Ciepłe ciastka ściągnąć z formy. Odstawić do wystygnięcia. Nadziewać masą budyniową.
Posypać cukrem pudrem.
Pycha!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger