Jesienne curry z dynią i ciecierzycą

Z dzieckiem nie można niczego planować... Coraz częściej tego doświadczam:) Kiedy już chcę usiąść do przygotowania wpisu na bloga, mały ma dla mnie inne plany;), ale i tak jest super. Dzisiaj mam dla Was baardzo smaczny przepis na curry. Zrobiliśmy tyle, że najadłaby się kilkuosobowa rodzina..., ale co tam, będzie na kilka dni:)

Składniki:
60 dkg piersi z indyka
1 średnia cukinia
2 małe żółte papryki
2 małe czerwone papryki
2 małe zielone papryki
35 dkg dyni Hokkaido
kawałek selera
3 średnie marchewki
140 g pasty patak's tikka masala
2 puszki mleczka kokosowego
1 puszka ciecierzycy
1 litr bulionu drobiowo-warzywnego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
mąka ziemniaczana do zagęszczenia

Wykonanie:
Indyka umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, wyciągnąć do miseczki. Na ten sam tłuszcz wrzucić pastę, a następnie wszystkie, oczyszczone (obrane - seler, marchew), umyte i pokrojone wg uznania, chwilę poddusić. Warzywa oraz indyka przełożyć do większego garnka, zalać je bulionem, zagotować. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę i mleczko kokosowe, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Dusić pod przykryciem jeszcze 25-30 minut, na końcu zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Podawać z ryżem.
Pycha!!!

13 komentarzy:

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger