Gołąbki z młodej kapusty
Jak tylko pojawia się młoda kapusta, pierwsze dania, które z niej robię to surówka i gołąbki. Po zimie nasz organizm ( a przynajmniej mój ;)) aż prosi o takie potrawy. Surówka już była, więc zapraszam Was dziś na gołąbki. Wyszły pysznie, polecam!!!
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego z łopatki (najlepiej zmielić samemu)
2 torebki ryżu brązowego
1 główka młodej kapusty (dość duża i zbita)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
2 cebule
woda do sparzenia kapusty
200 ml wrzątku zmieszanego z solą (nie za słone)
kilka dużych liści na wierzch
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką, co chwilę zaglądać, kolejno ściągać liście, które odchodzą (przy młodej kapuście idzie to fantastycznie) i odkładać je na talerz.
Wodę, w której parzyliśmy liście ponownie zagotować i ugotować w niej ryż (tak zawsze robi moja mama ;)), przestudzić. Do miski wrzucić ryż, wcześniej zmielone mięso, usmażoną cebulę. Całość doprawić solą i pieprzem.
Gotowy farsz układać na liściach (wcześniej obcięłam z wierzchniej części liści głąbki - mam nadzieję, że wiadomo, o co chodzi :)), zwijać gołąbki (wyszło 20 sztuk różnej wielkości). Ułożyć je dość ciasno w rondlu, przykryć kilkoma liśćmi, zalać wodą z solą i wstawić do piekarnika.
Piec w 200 stopniach przez ok. 1.5 godziny.
Podawać z sosem pomidorowym.
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego z łopatki (najlepiej zmielić samemu)
2 torebki ryżu brązowego
1 główka młodej kapusty (dość duża i zbita)
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
2 cebule
woda do sparzenia kapusty
200 ml wrzątku zmieszanego z solą (nie za słone)
kilka dużych liści na wierzch
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i wrzucić do garnka z wrzącą, osoloną wodą. Zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką, co chwilę zaglądać, kolejno ściągać liście, które odchodzą (przy młodej kapuście idzie to fantastycznie) i odkładać je na talerz.
Wodę, w której parzyliśmy liście ponownie zagotować i ugotować w niej ryż (tak zawsze robi moja mama ;)), przestudzić. Do miski wrzucić ryż, wcześniej zmielone mięso, usmażoną cebulę. Całość doprawić solą i pieprzem.
Gotowy farsz układać na liściach (wcześniej obcięłam z wierzchniej części liści głąbki - mam nadzieję, że wiadomo, o co chodzi :)), zwijać gołąbki (wyszło 20 sztuk różnej wielkości). Ułożyć je dość ciasno w rondlu, przykryć kilkoma liśćmi, zalać wodą z solą i wstawić do piekarnika.
Piec w 200 stopniach przez ok. 1.5 godziny.
Podawać z sosem pomidorowym.
Pycha!!!
Nigdy nie jadłam takich gołąbków ale kiedy tylko pojawi się polska młoda kapusta z przyjemnoscią przygotuje - mam ochotę na gołąbki :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na gołąbki z młodej kapusty. Mniamm.
OdpowiedzUsuńAle pyszne :) Chętnie bym porwała taki talerzyk z gołąbkami :D
OdpowiedzUsuńOj narobiłaś smaka! Tez uwielbiam pieczone gołąbki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gołąbki
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki. Czasem robię tradycyjnie z sosem pomidorowym, a czasem z pieczarkowym.
OdpowiedzUsuńGołąbki uwielbiam, a już dawno ich nie robiłam. Dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy obiadek pod słońcem, mniam! :D
OdpowiedzUsuńJa też dawno nie robilam trzeba będzie zrobić
OdpowiedzUsuńno i teraz mam ochotę na gołąbki...
OdpowiedzUsuńOstatnio porobiłam sobie gołabków, a teraz wcinam. :-) Muszę następnym razem zrobić z młodej kapustki. Te Twoje wyglądają bardzo smakowicie. :-)
OdpowiedzUsuńU nas jeszcze nie widziałam młodej kapusty, z pewnością takie gołąbki bym zrobiła!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Nawet lepszy niż ten mojej mamy (ale nie mówcie jej tego) ;D
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńMniam uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPyszne gołąbki, z młodej kapusty smakują super :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne <3 Też mam w planie gołąbki z młodej kapusty, tylko z innym farszem, zobaczymy jak wyjdą.
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń