Drobiowe pałki w jogurcie - również idealne na grilla
Pałki z kurczaka to zawsze świetny pomysł na obiad. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego nakładu pracy - wręcz same "się robią" :). Dzisiaj przedstawiam Wam troszkę inną ich wersję, bo podsmażaną, a później pieczoną w piekarniku. Szczerze polecam!!!
Składniki:
8 pałek z kurczaka
3-4 ząbki czosnku
2-3 gałązki rozmarynu
kilka młodych gałązek tymianku
2 łyżeczki curry
3/4 łyżeczki soli
pieprz do smaku
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
olej do smażenia
3 cienkie plastry masła
woda
Wykonanie:
Pałki umyć, osuszyć. Rozmaryn i tymianek umyć i obrać ze starych gałązek, czosnek obrać i zgnieść. Zioła i czosnek drobno pokroić (jak ktoś ma moździerz można to rozgnieść w moździerzu), wrzucić do miseczki. Następnie dodać sól, pieprz, curry i jogurt, dobrze wymieszać.
W gotowej marynacie dobrze obtoczyć pałki, odstawić je do przegryzienia.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim kawałki kurczaka, również z ziołami, lekko podlać je wodą, położyć na nich masło, wrzucić gałązki tymianku i rozmarynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec ok. godziny (40 minut pod przykryciem, 20 bez (polać je od czasu do czasu wytopionym sosem).
Składniki:
8 pałek z kurczaka
3-4 ząbki czosnku
2-3 gałązki rozmarynu
kilka młodych gałązek tymianku
2 łyżeczki curry
3/4 łyżeczki soli
pieprz do smaku
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
olej do smażenia
3 cienkie plastry masła
woda
Wykonanie:
Pałki umyć, osuszyć. Rozmaryn i tymianek umyć i obrać ze starych gałązek, czosnek obrać i zgnieść. Zioła i czosnek drobno pokroić (jak ktoś ma moździerz można to rozgnieść w moździerzu), wrzucić do miseczki. Następnie dodać sól, pieprz, curry i jogurt, dobrze wymieszać.
W gotowej marynacie dobrze obtoczyć pałki, odstawić je do przegryzienia.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim kawałki kurczaka, również z ziołami, lekko podlać je wodą, położyć na nich masło, wrzucić gałązki tymianku i rozmarynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec ok. godziny (40 minut pod przykryciem, 20 bez (polać je od czasu do czasu wytopionym sosem).
Pycha!!!
Pyszności, też lubię tak marynować mięso, staje się kruche i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie robiłam ruchomych części kurczaka. W Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity kurczak :)
OdpowiedzUsuńSmakowity obiadek, na pewno wypróbuję ten przepis <3
OdpowiedzUsuńPysznie przyprawione :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądaja i pewnie są bardzo smaczne. Wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń