Drobiowe pałki w jogurcie - również idealne na grilla

Pałki z kurczaka to zawsze świetny pomysł na obiad. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużego nakładu pracy - wręcz same "się robią" :). Dzisiaj przedstawiam Wam troszkę inną ich wersję, bo podsmażaną, a później pieczoną w piekarniku. Szczerze polecam!!!

Składniki:
8 pałek z kurczaka
3-4 ząbki czosnku
2-3 gałązki rozmarynu
kilka młodych gałązek tymianku
2 łyżeczki curry
3/4 łyżeczki soli
pieprz do smaku
5-6 łyżek jogurtu naturalnego
olej do smażenia
3 cienkie plastry masła
woda

Wykonanie:
Pałki umyć, osuszyć. Rozmaryn i tymianek umyć i obrać ze starych gałązek, czosnek obrać i zgnieść. Zioła i czosnek drobno pokroić (jak ktoś ma moździerz można to rozgnieść w moździerzu), wrzucić do miseczki. Następnie dodać sól, pieprz, curry i jogurt, dobrze wymieszać.
W gotowej marynacie dobrze obtoczyć pałki, odstawić je do przegryzienia.
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim kawałki kurczaka, również z ziołami, lekko podlać je wodą, położyć na nich masło, wrzucić gałązki tymianku i rozmarynu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Piec ok. godziny (40 minut pod przykryciem, 20 bez (polać je od czasu do czasu wytopionym sosem).
Pycha!!!

6 komentarzy:

  1. Pyszności, też lubię tak marynować mięso, staje się kruche i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dawno nie robiłam ruchomych części kurczaka. W Twoim wykonaniu wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity obiadek, na pewno wypróbuję ten przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie przyprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wyglądaja i pewnie są bardzo smaczne. Wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger