Polędwiczka wieprzowa z chili

Ostatnio, z powodu braku czasu, staram się przygotowywać mięsa do obiadu dzień wcześniej, żeby po przyjściu z pracy było szybciej. Polędwiczka wieprzowa sprawdza się w tym idealnie, zwłaszcza, że jak się ją wcześniej przyprawi, świetnie smakuje. Polecam!!!

Składniki:
45 dkg polędwiczki wieprzowej
1 papryczka chili
1 cebula
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła klarowanego
3 gałązki świeżego rozmarynu

Wykonanie:
Polędwiczkę umyć, oczyścić, osuszyć i przełożyć do miski. Rozmaryn umyć, cebulę i czosnek obrać, pokroić wedle uznania. Chili umyć, pozbawić pestek i pociąć na mniejsze kawałki. Rozmaryn, czosnek, cebulę, chili, musztardę, sos sojowy i oliwę dodać do polędwiczki, posypać odrobiną soli i pieprzu, przemieszać, zamknąć i wstawić do lodówki na całą noc.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, obsmażyć polędwiczkę z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec 35 minut. Chwilę przed końcem zdjąć folię. Podawać z surówką.
Pycha!!!


11 komentarzy:

  1. Polędwiczki uwielbiam :) Pyszna propozycja na bardzo smaczny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polędwiczki należą do moich ulubionych. W Twojej wersji zjadła bym wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda bardzo apetycznie i na pewno znakomicie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polędwiczki lubi moja rodzinka ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki szzybki obiadki to ja bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię polędwiczki w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z tymi dodatkami wygląda niesamowicie apetycznie. I do tego jakie soczyste mięsko :) Lubię Twoje pomysły na smaczne szybkie obiady.

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzadko jadam, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger