Weekendowy torcik dyniowy

Przyszedł weekend a w raz z nim pomysł na nową odsłonę ciasta dyniowego :) Surową dynię zastąpiłam pieczoną i zblendowaną, a żeby było pyszniej gotowe ciasto przełożyłam masą z mascarpone i śmietanki. To, co powstało śmiało można nazwać torcikiem jesiennym. Polecam Wam serdecznie ;)

Składniki na masę:
250 g mascarpone
1 śmietanka 30%  (opakowanie 330 ml)
3-4 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
1 1/2 łyżeczki skórki z cytryny

Wykonanie:
Mascarpone, śmietankę, cukier puder i śmietan-fix umieścić w naczyniu, ubijać do uzyskania puszystej masy, wsypać skórkę z cytryny, przemieszać.
Schłodzić.

Składniki na ciasto, jego nasączenie i dekorację:
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru
1 szkl. oleju
3 szkl. mąki
puree z 1/2 kg dyni Hokkaido
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
herbata z cukrem i cytryną
lukier do polania wierzchu ciasta

Wykonanie :
Dynię umyć, wydrążyć, pociąć na plastry i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzić, zblendować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej.
Następnie wsypać mąkę pomieszaną z cynamonem, sodą i proszkiem oraz wrzucić puree z dyni. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć.
Na końcu dodać pianę, lekko przemieszać (najlepiej ręcznie).

Gotową masę przełożyć do formy wyłożonej pergaminem (o średnicy 26 cm) i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec godzinę (do tzw. suchego patyczka).

Ciasto podzielić na trzy części (ściąć stożkową górę), rozłożyć blaty.
Pierwszy z nich obficie nasączyć herbatą z cytryną i posmarować masą.
Podobnie postąpić z drugim blatem. Z trzeciego - górnego blatu wyciągnąć ciasto z wewnątrz, pokruszyć, posypać wierzch i polać lukrem.
Schłodzić w lodówce.
Pycha!!!

17 komentarzy:

  1. Jaki piękny :) Weekend z takim torcikiem musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny torcik :) musi smakować rewelacyjnie :) miłego dnia Marto :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z dynią :) Pyszny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały torcik, z dynią to musiał smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny torcik, ciasta z dynią są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały torcik Marta! A jaki piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ten torcik! Wyprobuje ten przepis na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow co za bomba kaloryczna :D niby dynia niskokaloryczna a tu proszę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Miałaś super pomysł. I ten kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Torcik ma piękny jesienny kolor i pysznie wygląda :) Bardzo chętnie zjadła bym kawałek do filiżanki kawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się obłędnie :) Zachwyca wyglądem ale z pewnością również i smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I jak tu przejść na dietę? Takie ciacho w pochmurne dni to najlepsza rozkosz. :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger