Warzywa na patelni z pietruszką, oliwą i ziołami prowansalskimi

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie warzywa. Są one idealnym dodatkiem do obiadu, ale świetnie smakują też w połączeniu z kaszą kuskus. Polecam je wszystkim, którym mięsko się znudziło ;)

Składniki:
10 łyżek oliwy
3 łyżki pietruszki
zioła prowansalskie
sól, pieprz do smaku
2 1/2 papryki czerwonej
1 żółta papryka
2 małe cukinie

Wykonanie:
Pietruszkę opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Papryki i cukinię umyć, osuszyć. Z papryk wyciąć gniazda nasienne, oba warzywa pokroić wedle uznania. Do kubka wlać oliwę, wsypać pietruszkę i zioła prowansalskie, doprawić solą i pieprzem, przemieszać.
Warzywa wrzucić na patelnię, wlać oliwę z ziołami, dokładnie połączyć ze sobą składniki.
Smażyć ok. 20 minut. Podawać jako dodatek do mięs.
Pycha!!!

11 komentarzy:

  1. Smacznie, zdrowo i idealnie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania bardzo lubię :) To są moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O bardzo lubię takie warzywka! No i ta ziołowa oliwa jest na pewno niesamowita w smaku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, prosto, smacznie i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tak przygotowane warzywa z dużą ilością ziół :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste, a jakże przesmaczne danie na każdą porę roku. Moje ulubione zresztą. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile kolorów! Pycha, takie dania uwielbiam,zwłaszcza jesienią - wtedy humor od razu poprawiony :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z maminego zeszytu , Blogger