Wielkanocna baba drożdżowa
Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc. Przyroda budzi się do życia, drzewa wypuszczają pierwsze pąki, słychać piękny śpiew ptaków. Miejmy nadzieję, że wiosna na dobre rozgościła się w naszych progach i nie opuści nas ani na chwilę. Właśnie w związku z nadchodzącymi świętami przedstawiam Wam przepis na pyszną babkę drożdżową, idealną na Wielkanoc. Miłego pieczenia ;)!!!
Składniki:
1/2 kg mąki
15 dkg cukru
7 żółtek
300 ml mleka
10 dkg masła
4 dkg drożdży
12 szt migdałów
5 dkg rodzynek sułtańskich
Wykonanie:
Mąkę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, dokładnie przemieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Do wyrośniętego ciasta wsypać pokrojone migdały i rodzynki, pozostałą część mąki, wlać rozpuszczone masło i żółtka pomieszane z cukrem.
Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu wyłożyć z formy, przestudzić, polać lukrem.
Składniki:
1/2 kg mąki
15 dkg cukru
7 żółtek
300 ml mleka
10 dkg masła
4 dkg drożdży
12 szt migdałów
5 dkg rodzynek sułtańskich
Wykonanie:
Mąkę podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, dokładnie przemieszać, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
Do wyrośniętego ciasta wsypać pokrojone migdały i rodzynki, pozostałą część mąki, wlać rozpuszczone masło i żółtka pomieszane z cukrem.
Ciasto dokładnie wyrobić, przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piec ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu wyłożyć z formy, przestudzić, polać lukrem.
Pycha!!!
Babka wygląda mega pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNo mam nadzieję, że wiosna teraz to już nadeszła na dobre :D Zapowiadają się piękne i ciepłe Święta, a z taką piękną babką na stole to już w ogóle idealnie :)
OdpowiedzUsuńHehe, dziękuję ;). Ostatnio u mnie termometr zanotował 23 stopnie. Oby pogoda dotrwała do Świąt i żeby były one piękne i słoneczne :)
UsuńDrożdżowe baby to ja lubię :)
OdpowiedzUsuńJa też polubiłam ;)
UsuńPięknie wyrośnięta babka. Uwielbiam ciasta drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, też należą do moich ulubionych ;)
UsuńPyszna babeczka i fajny blog :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuń