Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Polędwiczki to bardzo dobry pomysł na obiad. W takiej postaci są wspaniałe, kruche i delikatne. Nie wymagają też dużego nakładu pracy. Efekt murowany ;). Polecam!!!
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (ok. 80-90 dkg)
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
7 łyżek oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić na plastry.
Z miodu, musztardy, sosu sojowego, oliwy, soku z cytryny zrobić sos. Doprawić go solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Polędwiczki przełożyć do garnka, zalać je sosem, dokładnie przemieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (nie przykrywać). Piec ok. 45 minut, od czasu do czasu przemieszać.
Podawać z sałatką grecką.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (ok. 80-90 dkg)
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1/2 łyżki miodu
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
7 łyżek oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić na plastry.
Z miodu, musztardy, sosu sojowego, oliwy, soku z cytryny zrobić sos. Doprawić go solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Polędwiczki przełożyć do garnka, zalać je sosem, dokładnie przemieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (nie przykrywać). Piec ok. 45 minut, od czasu do czasu przemieszać.
Podawać z sałatką grecką.
Pycha!!!
Polędwiczkę uwielbiam - pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńBardzo apetyczny obiadek, myślę, że wypróbuję kiedyś ten przepis.
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam i dziękuję za miłe słowa ;)
Usuń