Kurczak z warzywami i kaszą kuskus
Bardzo lubię takie dania: są proste, nie wymagają dużego nakładu pracy i bardzo dobrze smakują. Dodatkowo zachęcają do zjedzenia samym wyglądem. Zapraszam Was na kolorowe danie: kurczaka z warzywami i kaszą kuskus :)
70 dkg piersi z kurczaka
1 cukinia
1 1/2 marchewki
1 cebula szalotka
6 pieczarek
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki czerwonej
2 ząbki czosnku
1 szkl. kaszy kuskus
sól, pieprz,tymianek, kolendra,
papryka chili i słodka
sos sojowy
oliwa
Wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć,
osuszyć, oczyścić, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem,
kolendrą, papryką słodką i ostrą, polać oliwą, przemieszać.
Marchewkę, cukinię i paprykę umyć. Cebulę, czosnek i
pieczarki obrać. Szalotkę pokroić w półksiężyce, czosnek w plastry, a pieczarki
na sześć części. Umytą marchewkę obrać, paprykę pozbawić gniazd nasiennych,
wraz z cukinią pokroić je na paski. Patelnię rozgrzać, wrzucić cebulę, po
chwili dodać czosnek. Podsmażyć. Następnie dołożyć pierś z kurczaka. Dalej smażyć.
Dodawać kolejno: pieczarki, marchewkę, paprykę oraz cukinię.
Dusić pod przykryciem 5-7 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Kaszę wsypać do miski, dodać troszkę soli, przemieszać. Zalać wrzącą wodą (2 cm ponad kaszą) i przykryć talerzykiem. Odstawić na 4-5 minut.
Podawać z kurczakiem i warzywami.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz